info@alkoholnet.hu+36304642731
Személyes átvétel | 1064 Budapest, Izabella utca 81 | 1-3 munkanap
Kiszállítás: 1-4 munkanap | GLS | FOXPOST
Törésbiztosítás
Az armagnac a legrégebben gyártott francia borpárlat. Már a középkorban is ismert volt gyógyító hatásáról. Készítéséről a 14. századtól kezdve vannak feljegyzések. A konyakhoz hasonlóan az armagnac is fehér bor lepárlásával és érlelésével készül. A filoxéra-járványt követően ellenálló fajtákkal telepítették be az itteni ültetvényeket is, amelyek közül borpárlathoz főként az Ugni blanc, a Folle Blanche és a Colombard szőlőt használják. A lepárlás a szüretet követő télen zajlik, és legkésőbb március 31-ig be kell fejezni azt. Az armagnac-ra specifikusan jellemző, az Armagnacais nevű lepárlókészülékben történő folyamatos lepárlás mellett, a kevésbé elterjedt konyak típusú, kétszeres lepárlási eljárást is alkalmazzák. Az így keletkező párlat 52-60 fokos lesz eltérően a Cognac régióban szokásostól, ahol ez 70% körül van. A párlatot francia tölgyfából készült, 400 literes hordóban kell érlelni legalább két évig. A VS változatot az armagnac-ok esetében szokásos, minimum 2 évnyi érleléssel szemben, a legalább 3 évig érlelt italokból keverik ki. Elsősorban étkezés előtti fogyasztásra, illetve koktélok készítéséhez ajánljuk.