Meggy pálinka
Meggy pálinka. A meggy az egyik legjobb pálinka alapanyag, ahogy a népdal is mondja „már minálunk babám…” Egy jó cseresznye vagy meggypálinka alapanyagaként számtalan fajta kínálkozik. Azt mondják, hogy a hegyoldalon lévő gyümölcs jobb pálinkának, mint amelyik a völgyből származik és hogy minél öregebb a fa, annál ízletesebb a gyümölcse. Sokszínű a meggy hazánkban. Rengeteg féle különleges karakterrel rendelkező meggybogyó pirosodik, vagy inkább feketedik a tavasz végén és nagy szerencsénkre kiváló minőségű meggypálinka készül belőlük az országban. A meggypálinka kóstolásakor a sötétbordó meggy mély zamatát élvezhetjük, melyet a mag adta fanyarkás, marcipános jelleg tesz harmónikus egésszé. Ebben a párlatban intenzív meggyes virágillat keveredik a friss gyümölcs illatával. Ízében bonbonos, pici lekvárossággal, finom meggyes jelleggel. Utóízében leheletnyi marcipános magkarakter bújik meg. A sokféle meggy közül a cigánymeggy adja a legszebb meggypálinkát. Nem véletlenül, divatos íz lett. A meggy az egyik legjobb pálinka alapanyag, ahogy a népdal is mondja „már minálunk babám…” Korai pipacsmeggy, Morello, sajmeggy, cigánymeggy, Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös meggy (amelyből az egyik eredetvédett pálinkánk is készül), hogy csak néhányat említsek a valódi csonthéjas meggyfajtáink közül. Arról nem is beszélve, hogy a Kárpát-medence adottságai kiválóan megfelelnek a meggyek igényeinek. A meggy pálinkájáról a legfontosabb, amit megtudtam, hogy a lefőzést követően folyamatosan változik a palackban. Összeáll, szétesik, összeáll, szétesik. Így tehát nincs ok az aggodalomra, amikor a meggypálinka pihentetése során a pálinkát kóstolva más az érzet, mint amire számítunk. A teendő annyi, hogy várni kell még vele, amíg újra összeáll. Amikor legelőször igazi, magas minőségű meggypálinkát kóstoltam, meglepő volt a marcipánossága. A meggy cefréhez egy fontos tanács, hogy az erjedés közben, ha nem termel elég szén-dioxidot a cefre, érdemes hozzá még szén-dioxidot buborékoltatni. Sokszínű a meggy hazánkban. Rengeteg féle különleges karakterrel rendelkező meggybogyó pirosodik, vagy inkább feketedik a tavasz végén és nagy szerencsénkre kiváló minőségű meggypálinka készül belőlük az országban. Sok szakember úgy tartja, ha a meggypálinka a maga átlátszóságában élvezetes nedű, akkor nem kell a további gondolat, csak a kóstolás, a fogyasztás és a felhőtlen jókedv. Amennyiben a pálinkája további kezelésért kiált, érdemes a meggymagok visszaáztatásával még különlegesebbé, marcipánosabbá tenni a párlatot. Az egyik pálinkafőző barátom azt javasolja, hogy ugyanúgy, ahogy a barackmaggal tettünk gyermekkorunkban, a cefrézés megkezdésekor a kimagozott cefre erjedése idejére a meggymagot tegyük ki a napra, majd amikor a cefre kiforr, áztassuk vissza a magokat egy „háló-zsákban” (hálóból készült zsákocska), és így tegyük a párlatot kellően marcipánossá. Az ágyazás és a hordó még, ami nagyon jót tud tenni a meggypálinkának! Az Újfehértói fürtös meggypálinkát, az eredetvédett magyar pálinkánkat a legjobb tudomásom szerint a Zsindelyes pálinkafőzdének köszönhetjük. Nos, aki már kóstolta azt a pálinkát, az tudja, hogy a meggy gyümölcsével van ágyazva, attól kapja azt a meggypiros piros színét. Sokan esküsznek arra, hogy kizárólag nyers meggyel, vagy vannak, akik szerint kizárólag aszalt gyümölccsel az igazi az ágyas meggy, de vannak már olyan pálinkafőzdék is, ahol a friss és az aszalt gyümölcsöt vegyítik a meggyágyban. Lehet, hogy az olvasóink közül sokan felkapják a fejüket arra, hogy az egyik leghíresebb pálinkaforgalmazó legkeresettebb és legnagyobb mértékben fogyó terméke a mézes ágyas meggy likőr. A fiatalok körében a „belépő” a pálinkák világában, a legtöbb esetben a mézes ágyas meggy. A hordóban érleléssel kapcsolatban ismét az óvatosságra hívom fel a figyelmet. Sok esetben kóstoltam már rendkívül kellemes hordóban érlelt meggypálinkát, de a meggy erőteljes karaktere miatt fontos a körültekintő hozzáállás. A meggy a népi gyógyászatban is szerepet játszott, gyümölcse emésztést segítő, vízhajtó, vérképzést serkentő hatású, gyümölcse C-, B- és A-vitamint, valamint ásványi anyagokat (vas, kálium, kalcium, magnézium) tartalmaz. Sok boldog meggypálinka kortyot kívánok minden kedves olvasónknak!