Birs pálinka
Birs pálinka.
A birsalma hamisítatlan őszi gyümölcs, a belőle készült birs pálinka pedig igazi különlegességnek számít a pálinka kedvelőinek körében. Gyakran felmerül a kérdés: birsalma vagy birskörte? A válasz meglepő: ugyanarról a gyümölcsről beszélünk. Hogy éppen birsalmának vagy körtének tituláljuk-e, az csupán a gyümölcs alakjától függ. A birs pálinka készítés szempontjából a legértékesebb és egyben a legkörülményesebb feldolgozást igénylő gyümölcsök egyike közé sorolható. Úgy mint az összes gyümölcsünk esetében, a birsnél is kizárólag teljesen érett, nem kukacos, egészséges gyümölcsök kerülhetnek a cefrébe. A birs pálinka alapanyagának feldolgozásáról azt lehet tudni, hogy ledarálás után olyan lesz, mint egy hordó homok, éppen ezért a birscefre rengeteg víz hozzáadását igényli.
A birsalma az egyik legnehezebben feldolgozható gyümölcs magas szárazanyag(pektin)-tartalma és szöszössége miatt. A birs pálinka viszont erőteljes, parfümös illatú, amelyben a szegfűszeg és a citrusos benyomások váltják egymást. A birsalma az a gyümölcs, amit magában nem fogyasztunk, de ha a polcra tesszük, illatával betölti az egész szobát. A birskörtére jellemző friss, élénk illatú és zamatú, prémium minőségű a birs pálinka. Erőteljes citrusos, fűszeres jellegű ital, ínyenceknek ajánljuk.
Kedvencem a birs pálinka!
Egyszer próbálkoztam egy birsalma elfogyasztásával nyersen, mi tagadás, borzadály!
A birs gyümölcsét ritkán fogyasztjuk nyersen. Ha kutatok az emlékeimben, akkor a birsalmasajt a birsalmabefőtt, és a kompót jut eszembe. Most, hogy tüzetesebben utánanézek, olvasom, hogy lekvárt és gyümölcslét is készítenek birsből, de bevallom férfiasan, hogy velem se birslekvár, sem birsüdítő nem jött eddig szembe.
No de a birs pálinka! Nos, a birs pálinkával annál többször összefújt már az élet szele. A birs pálinkával való kapcsolatom legfontosabb mérföldköve, hogy ez a pálinka volt életem első, magas minőségű pálinkája. Birsből kóstoltam először igazi, prémium pálinkát. Azt mondhatom, hogy a birs pálinkán keresztül szerettem meg igazán a magyar pálinkákat. A birs pálinkakészítés szempontjából a legértékesebb és egyben a legkörülményesebb feldolgozást igénylő gyümölcsök egyike. Szintúgy, mint az összes gyümölcsünk esetében, a birsnél is kizárólag teljesen érett (nem zöld és nem túlérett), nem kukacos, egészséges gyümölcsök kerüljenek a cefrébe. A birs feldolgozásáról azt tudom, hogy ledarálás után olyan lesz, mint egy hordó homok, éppen ezért a birscefre rengeteg víz hozzáadását igényli. A körte formájúakból illatosabb, gyengédebb pálinka, míg az almaformájú birsekből testesebb pálinka készíthető.
Volt szerencsém néhányszor egy-egy főzdében birs pálinka készítésekor ott lenni. Az valami csoda! Az egész főzdét átjárja az a csodálatos birs illat, ami aztán a pálinkát teszi olyannyira hízelgővé és csábítóvá, hogy pálinkakedvelő legyen a talpán, aki ellen tud állni a csábításnak.
A birs feldolgozásnál még egy nagyon fontos és kihagyhatatlan lépésre hívom fel a figyelmet. A birseket a feldolgozás során szőrteleníteni kell, mert a szőrös birs tönkreteszi a pálinkát, a sok energia mehet a kukába. Van aki forró vízbe teszi a gyümölcsöt és úgy szőrteleníti, van, aki magas nyomású vízzel szabadítja meg, van, aki gondosan, egyesével törölgeti a feldolgozás előtt. Az Irsai mellett ez az a pálinka, amellyel szinte minden társaságban sikert aratunk. Ha kinyílik egy palack prémium birspálinka, az egész helyiséget átjárja az a csábító birsalma illat, ami a tizennyolc éven felüli társaság nagy kedvence lesz, ezt majdhogynem garantálni lehet.
A birs pálinka olyannyira illatos és kellemes, annyira hasonlít a birsalmasajt, a birsalmakompót illatához és ízéhez, hogy a legtöbb szakember azt javasolja, hogy hagyjuk meg gyönyörű önmagában. Talán az eperfahordós érlelés tud még hozzátenni, még kerekebbé, még szebbé varázsolni az egyébként is csodás Hungarikumot. Sokan sokszor beszéltünk már arról, hogy a birs pálinka lehet az a pálinka, ami segítségével, a külföldi barátainkkal is megkedveltethetjük majd a pálinkáinkat, hiszen annyira illatos, annyira behízelgő. A baj csak az, hogy külföldi barátainknál kevéssé ismert a birsalma, nem igazán tudják mihez kapcsolni az ízeket és az illatokat.
Akik ezek után kedvet kaptak egy birspálinkához, íme, a fajtaajánlat a pálinkafőzéshez (szedési idő sorrendben): Angersi, Berecki bőtermő, Champion, Mezőtúri, Konstantinápolyi, Vrajna, Leskovacka. Az én személyes kedvencem, amelyből néhány csepp megváltoztatta a pálinkához való hozzáállásomat, és nálam pálinkatörténelmet írt, az az Árpádék Bársonybirs pálinkája volt!
Sok kellemes birsalma és birskörte pálinkakortyokat kívánok mindenkinek!