Málna pálinka
Prémium málna pálinkák.
A málna azon gyümölcsök egyike, melyekből irtó nehéz pálinkát készíteni, 100 kg gyümölcsre vetítve 4-6 liter 100% alkoholtartalmú málna pálinka születhet. Ebből, amennyiben 50 fokos málna pálinkát készítünk, mindössze 8-12 liter keletkezik. A málna kellemes illata megmarad a pohárban több órával a fogyasztása után is. A málna pálinka friss gyümölcsös, édes, koncentráltan adja vissza az üde málna illatot. Ahogy szétömlik a szájban, nagyon intenzív, testesen zamatos. A málna pálinka lecsengése olyan hosszú, hogy egész estén át tartó élményt nyújt. A szabály a málnára is igaz, friss, egészséges, cukorban gazdag gyümölcsből lesz a tökéletes málna pálinka! A málna meghálálja a gondoskodást, ellenben a nem elég körültekintő feldolgozás, illatos, de kissé jellegtelen pálinkát eredményezhet. Intenzív, friss illat, hosszantartó gyümölcsíz. Kiváló pálinka érett, zamatos málnából. Ellenállhatatlan, karakteres, friss illat, zamatos, hosszan tartó gyümölcsösséggel. A magas árat azonban kompenzálja a málna semmivel sem összetéveszthető karakteres íze és illata, amely hamisítatlanul köszön vissza. Pálinka webáruházunkban megtalálja az ország legjobb málna pálinkáit.
A málna pálinka egyike a legdrágább pálinkáknak, mivel a gyümölcs érett állapotban történő friss szedése, alacsony kihozatala, illetve beszerzései ára mind növelik a feldolgozás költségeit. A magas árat azonban kompenzálja a málna semmivel sem összetéveszthető karakteres íze és illata, amely hamisítatlanul köszön vissza. Egy prémium málna pálinka minden cseppje káprázatos, egyszerűen kihagyhatatlan a pálinkarajongók számára! Illatában tipikus málnás, fiatalos, könnyed. Ha egyszer valaki megízleli később biztos visszatér hozzá. Ez az ital különlegesen gazdag ízvilágot rejt magában. A málna pálinkából elég egy korty és rögvest megindul a fantáziánk: lelki szemeink előtt tarka, gyümölcsérlelő nyarak, rügyeket fakasztó zsenge tavaszok képe libben tova. S miközben a vérvörös szemekből főzött finomságot fogyasztjuk, megbékélhetünk a világgal.
Málna pálinka
Hazánkban a bogyós gyümölcsök listáját, a szamócát is megelőzve a málna vezeti. Az éves málnatermésünk megközelíti az ötezer tonnát. Ennek a mennyiségnek viszonylag kevés hányadát fogyasztjuk frissen, hiszen igen rövid az eltarthatósága, ezért a málna túlnyomó többsége a hűtőházakba és konzervipari felhasználásra kerül.
No meg a málna pálinka! Nem utolsósorban! Sőt, szerintem leginkább elsősorban!
Mivel a málna gyümölcse igen könnyen romlandó, így a málna pálinka feldolgozásnál is kifejezetten ajánlott, hogy a leszedést azonnal a feldolgozás kövesse. Ha nem óvjuk meg, akkor a méltóságos málna a leszedést követően minden percben veszít az értékéből, így nagyon fontos, hogy a cefre savvédelme teljes körű legyen. Ezek mellett természetesen a cefre hőmérsékletére is gondosan ügyelni kell. A málna meghálálja a gondoskodást, ellenben a nem elég körültekintő feldolgozás, illatos, de kissé jellegtelen pálinkát eredményezhet. Úgy tudom, hogy a málnacefréhez gyakran kétfajta élesztőt is használnak, hogy a csodálatos illata mellet csodálatos ízekkel is felruházzák a málna pálinkát.
Ugyanekkora körültekintéssel járjunk el a cefre kiforrása idején is. Azonnal le kell főzni, amikor kiforrt a cefre, tilos tartogatni, lefedni, félretenni a málnacefrét. Fontos tudni, hogy könnyen ecetesedik, penészesedik, de kellő odafigyeléssel igazi illatos és zamatos kincset tudunk belőle alkotni. 100 kilogramm gyümölcsből nagyjából 3 liter málna pálinkára számoljunk.
Hallottam arról, hogy kimagozzák a málnát, de ez teljesen felesleges és ártó is lehet a pálinkának kedves olvasók, ugyanis a magozással rengeteg értékes illóolajat is elvesztünk. Püréből, gyümölcsvelőből, beteg gyümölcsből ne is kezdjenek el pálinkát készíteni. A szabály a málnára is igaz, friss, egészséges, cukorban gazdag gyümölcsből lesz a tökéletes málna pálinka!
A következő fontos kérdés az elő és az utópárlat elválasztása. Azért rendkívül nehéz a málnával, mert a főzés során az egész helyiséget vastagon bejárja a málnaillat, így orr legyen a talpán, aki az elő párlatot és az utópárlatot a legjobbkor választja majd el. Általában nagyon kevés elő párlatot kell elengedni, hiszen, a pálinka fontos karakterei, a legnemesebb ízei már a lepárlás elején jelentkeznek. Az utópárlatnál azt javaslom, hogy mindenképpen kenjük ki kézre, és úgy is vizsgáljuk meg, hiszen csak így tudjuk megóvni a pálinkát a paradicsomlé-szerű, nehéz aromáktól, amelyek nagy mennyiségben az utópárlati komponensekben jelentkeznek.
A málna pálinka behígítása a következő fontos lépés, ugyanis a málna az olajossága miatt igen könnyen opálosodik, olajai könnyen kicsapódnak. A szakemberek azt ajánlják, hogy figyeljünk oda a hígításkor a víz minőségére és a két folyadék hőmérsékletére. Amennyiben időnk és lehetőségünk engedi, lépcsőzetesen hígítsuk, 10-12 fokonként, majd a szakaszok között hagyjuk 1-2 hetet pihenni a nedűt. Sokan esküsznek arra, hogy a málnapálinka 40%-osan a legjobb, de mivel ezt a hígítást nagyon nehéz, szinte lehetetlen megtalálni, így 42, de semmiképpen sem több mint 44 fokon kóstoljuk, kínáljuk.
Ez a különleges pálinka nagyon szép perceket okoz az illatával és az ízével a társaságban, de felhívom a figyelmet a körültekintő tárolásra is, annak érdekében, hogy sokáig nagy örömet okozzon a vendégeinknek, a barátainknak. Málnapálinkához a leginkább ajánlott gyümölcsfajta a Fertődi zamatos és ez is a leggyakoribb málna, amelyből a málnapálinkák készülnek. Úgy fogalmazok, hogy a Fertődi zamatos a klasszikus!
Tudom, hogy az ízléseken nem kell és nem is érdemes vitatkozni, de hadd ajánljam Márton és Lányai gurulós málnapálinkát, mint a személyes málna-kedvencemet az olvasók figyelmébe! A málna pálinkát rendkívüli illatossága miatt gyakran házasítják más gyümölcsök pálinkáival is. Meggy a málnával, Szomolyai cseresznyével, illetve almával. Volt szerencsém egyszer egy 10% málna 90% alma vegyes pálinkát kóstolni, és a málna illata annyira uralkodó, hogy fel sem merült, hogy nem egy málna pálinkát kóstolok.
Kifejezett kedvencem a meggy-málna házasítás, mert a meggy fanyarsága a málna könnyedségével egy igazi szimbiózist alkot a palackban…. És a pohárban… és a garatban is! Kedves olvasó, ha sikerül rálelnie a málnakedvencére és éppen otthon most töltött egy kóstolásnyit a tulipános poharába, szinte érzem is, ahogy az egész nappalit átjárja az a csodálatos málna illat!
Egészségére váljon!